Огляд законодавства

21–25 листопада 2016 року. Умови для придбання валюти на міжбанку тимчасово спрощено

Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій» від 06.10.16 р. № 1667-VIII. За цим законом релігійні організації з неприбутковим статусом матимуть привілейоване становище порівняно з іншими неприбутківцями. Зокрема, релігійні організації, які не привели свої установчі документи у відповідність до вимог пп. 133.4.1 ПКУ, не виключать із Реєстру неприбуткових установ та організацій до 01.01.18 р. Такою нормою поповнився п. 35 підр. 4 р. ХХ ПКУ.

Нагадаємо: інших неприбутківців можуть виключити з Реєстру за цю провину починаючи з 01.01.17 р.

Також релігійним організаціям із неприбутковим статусом дозволили використовувати доходи для провадження добродійної діяльності, передбаченої Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.91 р. № 987-XII, у т. ч. надання гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, милосердя.

Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.14 р. № 1556-VII. Відповідно до внесених змін випускники вищих навчальних закладів (далі — ВНЗ) вільні у виборі місця роботи, окрім випадків, визначених у законі. Також ВНЗ не зобов'язані їх працевлаштовувати.

Абітурієнти, уклавши угоду про відпрацювання не менше ніж на три роки в сільській місцевості або селищах міського типу, отримають право на першочергове зарахування до медичних і педагогічних ВНЗ за державним замовленням. Їм держава також надаватиме в безоплатне користування житло з опаленням і освітленням.

Кабінет Міністрів України своєю постановою «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409 і від 23 серпня 2016 р. № 534» від 11.11.16 р. № 803 визначив таке: якщо органами місцевого самоврядування встановлено більші норми споживання житлокомунпослуг, ніж соцнормативи, то компенсацію додаткових витрат громадянам (без квартирних лічильників холодної та гарячої води), які отримують житлову субсидію, здійснюють за рахунок місцевих бюджетів. Отже, споживачам із субсидією обов’язкову частку сплати комунпослуг у такій ситуації розраховуватимуть за соцнормативами.

Державна фіскальна служба України в листі «Щодо проведення нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб (військового збору) з зазначеного доходу за рахунок власних коштів» від 03.11.16 р. № 23653/6/99-99-13-02-03-15 розглянула ситуацію, коли працівнику виплатили дохід, але податковий агент, замість того щоб утримати податок на доходи та військовий збір, сплатив такі суми за власний рахунок. Унаслідок таких дій у працівника виникне додаткове благо в сумі сплаченого за нього податку та збору. Аби не виникала така ситуація, слід базу оподаткування збільшити на натуркоефіцієнт та після цього утримати податок і збір.

Державна фіскальна служба України у своєму листі «Щодо податкових наслідків з ПДВ за операцією з пред’явлення права вимоги новим кредитором боржникові та отримання боргу від боржника» від 19.10.16 р. № 22627/6/99-99-15-03-02-15 пояснила, які податкові наслідки із податку на додану вартість (далі − ПДВ) матиме операція з пред'явлення права вимоги новим кредитором боржникові та отримання боргу від боржника.

Заміна кредитора в зобов'язанні — це вибуття первинного кредитора із зобов'язання, вступ до зобов'язання нового кредитора й збереження в повному обсязі змісту зобов'язання.

Операція з пред'явлення права вимоги новим кредитором боржникові не призводить до податкових наслідків щодо ПДВ, оскільки за ним передається зобов'язання боржника, яке не є товаром чи послугами. Тому новий кредитор на дату відступлення йому постачальником (первинним кредитором) права вимоги до боржника не формує податкового кредиту із ПДВ на суму такого відступленого права вимоги, а на дату отримання боргу від боржника — не нараховує податкових зобов'язань із ПДВ.

Державна фіскальна служба України у своєму листі «Щодо реалізації столових вин без ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями» від 15.11.16 р. № 24600/6/99-95-42-01-15 пояснила, що суб’єкти господарювання можуть здійснювати роздрібну торгівлю винятково столовими винами без наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем. Водночас для таких продавців діють обмеження щодо продажу та споживання столових вин, передбачені ст.ст. 152 та 153 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

Зокрема, йдеться про продаж столових вин:

  • особам, які не досягли 18 років, та особами, які не досягли 18 років;
  • у приміщеннях і на території навчальних закладів, закладів охорони здоров'я;
  • з торгових автоматів та в невизначених для цього місцях торгівлі.

Державна фіскальна служба України в листі «Щодо сплати єдиного внеску фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами» від 18.10.16 р. № 33824/7/99-99-13-02-01-17 зауважила, що платники єдиного податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами (та отримують відповідно до закону пенсію або соцдопомогу), звільняються від обов’язку сплачувати за себе єдиний соцвнесок. Водночас єдинник-пенсіонер або інвалід може добровільно бути платником єдиного внеску, самостійно визначаючи для себе базу нарахування єдиного внеску (не більше від максимальної величини бази нарахування єдиного внеску).

Після сплати єдиного внеску в зазначеної категорії платників виникає право на отримання будь-якого виду соціальних виплат (зокрема лікарняних). З огляду на це фіскальне відомство стверджує: заяву такого платника про повернення йому сплачених сум єдиного внеску задовольнятимуть тільки після отримання підтвердження щодо неотримання ним соціальних виплат.

Державна фіскальна служба України в листі «Про уточнення податкової звітності з ПДВ сільськогосподарськими товаровиробниками» від 21.11.16 р. № 37146/7/99-99-15-03-02-17 пояснила сільгосппідприємствам — спецрежимникам із ПДВ, яким чином виправляти помилки, допущені у звітних (податкових) періодах до 01.01.16 р. (коли діяли інші правила ПДВ-обліку та форма спецдекларації). Для цього слід подати уточнюючий розрахунок за чинною формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 26.01.16 р. № 21.

Якщо помилка призвела до недоплати, то її слід сплатити до бюджету та перерахувати на спеціальний рахунок сільгосппідприємства. Для цього застосовують відповідні пропорції розподілу, передбачені ст. 209 Податкового кодексу України (далі − ПКУ).

Міністерство юстиції України в листі «Щодо необхідності підтвердження органами місцевого самоврядування своїми установчими документами відповідності вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ» від 17.10.16 р. № 35488/28454-0-33-16/7 повідомляє: органам місцевого самоврядування не потрібно підтверджувати відповідність своїх установчих документів вимогам п. 133.4 ПКУ з метою включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Національний банк України постановою «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 14 вересня 2016 року № 386» від 22.11.16 р. № 402 пом'якшив тимчасові обмеження на валютному ринку для банків та їхніх клієнтів.

Зокрема, раніше банки могли купувати для клієнтів валюту на міжбанківському ринку лише за умови, що залишок власних коштів в іноземній валюті менший ніж 25 тис. доларів США (в еквіваленті). Нацбанк розширив перелік винятків, які не враховують до такого залишку.

Наразі під час його розрахунку до уваги не беруть кошти, які ще є на рахунку клієнта, але будуть використовуватися в день купівлі інвалюти для здійснення платежів на підставі тих платіжних доручень, які не потребують включення до відповідних реєстрів. Так само до залишку не враховують кошти, які разом із купленою валютою буде використано для виконання зобов’язань за операціями з імпорту товарів.

Зміни набули чинності 23.11.16 р. та діють до 15.12.16 р. включно.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі — НКЦПФР) своїм рішенням «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (щодо переведення зобов'язань в акції)» від 27.09.16 р. № 950 вжила заходів, завдяки яким зобов’язання можна перевести в акції акціонерного товариства. Зокрема, дозволено використовувати норми Порядку збільшення (зменшення) статутного капіталу публічного або приватного акціонерного товариства, затвердженого рішенням НКЦПФР від 14.05.13 р. № 822, для переведення грошових зобов'язань в акції товариства шляхом приватного розміщення додаткових акцій існуючої номінальної вартості (крім банків).

Джерелами збільшення статутного капіталу акціонерного товариства можуть бути додаткові внески, у т. ч. грошові внески, здійснені шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог за грошовими зобов'язаннями (крім прав вимоги за зобов'язаннями з виплати зарплати, а також за зобов'язаннями щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) та іншими зобов'язаннями перед державним та місцевими бюджетами).

Уточнено, що розміщення акцій можна оплачувати не лише грошовими коштами, а й за згодою між товариством та інвестором — зарахуванням зустрічних однорідних вимог за грошовими зобов'язаннями, майновими правами, немайновими правами, що мають грошову вартість, цінними паперами (крім боргових емісійних цінних паперів, емітентом яких є набувач, та векселів), іншим майном.

На тему
Запит прийнято!
Найближчим часом з вами зв’яжеться наш спеціаліст.
Гарного вам дня!
Запит не прийнято.
Ви можете зв'язатися з представниками «Де Візу» за тел. +38 (044) 279-0000
Гарного вам дня!
Долучайся до
команди "De Visu"
Ми переконані, що успіх нашого бізнесу залежить від працівників, тому ми заохочуємо кожного з них до розкриття власного потенціалу та здібностей.

Якщо ви відповідальні, орієнтовані на досягнення високих результатів своєї діяльності та прагнете до постійного розвитку й самовдосконалення, запрошуємо вас приєднатися до нашої команди.

дізнатися більше
112
працівників наразі в усіх філіях "De Visu" Group
Кар'єра